Er was eens… een intern begeleider. Dat was van oudsher vaak een remedial teacher, een leerkracht die kinderen met extra ondersteuningsbehoeften hielp. Maar de rol veranderde in de loop der jaren. Intern begeleiders (IB’ers) gingen ook leerkrachten begeleiden, coördineerden de professionalisering van het team en richtten zich op de onderwijskwaliteit. Inmiddels is de intern begeleider geëvolueerd tot kwaliteitscoördinator (KC), een nieuwe functie, ook bij SALTO.
Ingrid Hofs en Maud Brand waren eerst IB’er, maar zijn nu KC’er. Ingrid op SALTO-school De Driestam en Maud op SALTO-school De Klapwiek.
Kwaliteitscoördinatoren groeien in hun rol


Over hun veranderde rol zeggen ze: “Onze functie bestaat nu uit drie onderdelen. We zijn nog steeds zorgregisseur. Dat betekent dat we samen met leerkrachten de zorg binnen de school organiseren. Daarnaast zijn we leercoördinator. We werken aan passend onderwijs én het professionaliseren en ontwikkelen van het team. Tot slot houden we ons bezig met de ontwikkelingen binnen de school. Hoe zijn onze resultaten, hoe staan we ervoor? Welke trends zien we? Waar en hoe sturen we bij?”
Veel bredere taak
De rol van de KC’er heeft dus alles te maken met de kwaliteit van het onderwijs. “Samenwerking met en binnen het team is essentieel”, zegt Ingrid. De KC’ers vormen samen met de directeur de zogenoemde tandem. “Binnen deze samenwerking versterken we de onderwijskwaliteit, stimuleren we de schoolontwikkeling en zorgen we voor een professionele kwaliteitscultuur. Ook de lijn naar de vakspecialisten en het team is belangrijk. De leerkracht is de spil van het onderwijs. Wij zijn er om die leerkracht sterker te maken en optimaal te laten functioneren.”
Mooie zoektocht
Zeker omdat de functie nog relatief nieuw is, zijn de KC’ers vaak nog zoekende in hun rol. SALTO investeert daarom volop in hun professionalisering. “Waar ben je goed in, en wat kan beter? Hoe zorg je ervoor dat de stijlen van bijvoorbeeld KC’ers in onderbouw en bovenbouw op elkaar aansluiten? Wat heeft ons team nodig en hoe werken we samen als tandem?”, legt Maud uit. “We zitten nog in een fase waarin we ontdekken hoe we de grootste bijdrage kunnen leveren aan het onderwijs op onze school. Het is een mooie zoektocht en we groeien er langzaam in. En wat we al zeker weten: dit is een heel dankbare functie, die past bij het veranderende onderwijs van nu.”

Ingrid Hofs en Maud Brand