SALTO-montessorischool De Tempel van start met 'Montessori Village'

23 February 2018

Op SALTO-montessorischool De Tempel is Montessori Village van start gegaan. Vluchtelingen en kinderen van expats krijgen hier de kans om samen de taal te leren op een reguliere basisschool.

Trots laat directrice Ellen Reijners het lokaal zien waar Montessori Village sinds maandag huist. Naast de traditionele tafeltjes en stoeltjes staan er twee grote tafels met luxe stoelen. ,,We hebben geprobeerd hier een huiskamersfeer te creëren."

 

Belangrijk want ook ouders schuiven meermaals per week aan. ,,Vaak wordt thuis nog in de moedertaal gepraat terwijl ouders al wel een beetje Nederlands kennen. Door hen hier bij het leerproces te betrekken realiseren ze dat ze echt kunnen helpen."

De klas van maximaal vijftien kinderen tussen 6 en 12 jaar bestaat volledig uit kinderen die nog geen Nederlands kunnen. Ook leerlingen die al op De Tempel zaten maar een achterstand opbouwden, kunnen voor een paar uur tot een hele week bij Montessori Village terecht. De focus ligt volledig op taalonderwijs. Voor gym, middageten of verjaardagen gaan de kinderen naar een gewone klas. De bedoeling is dat zij daar uiteindelijk instromen.

Charme

Vanaf deze week vallen de kinderen onder de hoede van juf Eline van Wijdeven. Vandaag wordt er geverfd. Na afloop benoemt iedereen wat er geschilderd is, al is dat misschien minder moeilijk wanneer een kind de grote gele M van McDonald's op zijn blaadje heeft staan. Toch is duidelijk dat de kinderen na vier dagen al een aardig woordje Nederlands spreken. 'Ik vind jouw McDonalds mooi', klinkt het.

Juf Eline kijkt tevreden toe. ,,Het is heel anders lesgeven, maar het heeft zeker zijn charme. Het is lastig als een kind wil laten weten wat het bedoelt maar er niet uitkomt. Als je dan toch samen het Nederlandse woord kunt leren, herhalen ze het de hele dag. Zo trots zijn ze dan."

Dat broertjes, zusjes en kinderen uit hetzelfde thuisland klasgenoten zijn, wekt vertrouwen, denkt Reijners. ,,Kinderen kunnen heel faalangstig zijn als ze de taal niet goed spreken. Heel soms beginnen ze pas te praten als ze helemaal zeker zijn van hun zaak. Hier kunnen ze een voorbeeld aan elkaar nemen, maar ook even terugvallen op taalgenoten."

Twaalf uur, lunchtijd in de eigen klas. ,,Tot ziens!" roept Viktor uit Polen en trots als een pauw loopt hij de klas uit.

Terug
stamp