Drempel verlagen voor meertalige ouders

Een goed contact tussen ouders en school is belangrijk. Meertalige ouders vinden dat contact soms moeilijk. Ze spreken de taal niet of kennen onze cultuur nog niet. Juist daarom is hun betrokkenheid zo belangrijk. Op SALTO-school De Bergen haalt Lisa Heesterbeek alles uit de kast om de band tussen ouders en school te versterken. En mét succes!

De school waar Lisa in de ochtend de taalklas onder haar hoede heeft, kent een grote instroom van zogenoemde nieuwkomers. “Ongeveer 70 procent van de nieuwe leerlingen komt uit het buitenland”, zegt directeur Judith van der Kerk. “Om snel Nederlands te leren, krijgen deze kinderen elke ochtend les in de taalklas.” Lisa zag al snel dat ouders een belangrijke rol spelen bij het leren van de taal. “Betrokken ouders vergroten ook het plezier in school en geven een gevoel van veiligheid voor de kinderen. Bovendien leer je een taal niet alleen op school. Ik merkte dat ouders graag wilden helpen, maar niet goed wisten hoe. Ze voelden zich onzeker.”

Drempel verlagen voor meertalige ouders Drempel verlagen voor meertalige ouders
Investeren in de relatie Investeren in de relatie

Investeren in de relatie

Lisa verlaagde de drempels en wilde de school meer openstellen voor ouders. Ze deed dit door kleine veranderingen door te voeren. “Ik wilde vooral investeren in de relatie. Maar daarvoor moet je eerst contact maken”, zegt Lisa. Elke ochtend start met een inloopmoment van een kwartier. Ouders mogen dan in de klas blijven. “De kinderen krijgen nu een eigen opdracht die zij én hun ouders begrijpen. Eerder moesten de kinderen zelf iets uit de kast pakken, maar dat was vaak te moeilijk voor de ouders. Ze wisten dan niet wat ze moesten doen en voelden zich ongemakkelijk.” De makkelijke opdrachten zorgden ervoor dat ouders meer in gesprek gingen met hun kinderen en met Lisa. “Zo leerden we elkaar beter kennen en ontstond er verbinding.”

Het gesprek stimuleren Het gesprek stimuleren

Het gesprek stimuleren

Ook op andere manieren is het contact versterkt. “Bij het thema ‘Feest’ brandde er sfeervol licht vanuit verschillende culturen, zoals een Chinese lantaarn en een Joodse Chanoeka. Dat leidde vanzelf tot mooie gesprekken. En na het knutselen stond er de volgende dag een tentoonstelling van de werkjes klaar. Allemaal bedoeld om ouders binnen te krijgen en om het gesprek op gang te brengen.”

Meertalige leerlingen Meertalige leerlingen

Ouders voelen zich zekerder

Lisa houdt ouders digitaal op de hoogte van wat er in de klas gebeurt. Bij nieuwe woorden of klanken, stuurt ze een video met de juiste uitspraak mee. Ook zijn er veel leesactiviteiten. “We hebben een internationale boekencollectie, een meertalige voorleeskoffer voor thuis en we spelen spelletjes rond boeken waarbij ook ouders aanwezig zijn. Verder lezen ouders soms voor in hun eigen taal of vertellen ze in de klas over feesten uit hun cultuur.” Ouders voelen zich nu, ondanks de taalbarrière, zekerder in het contact met school, constateert Lisa. “Ze melden zich vaker aan om te helpen bij andere activiteiten in en rondom de school.”

Iets kleins zorgt voor iets groots Iets kleins zorgt voor iets groots

Iets kleins zorgt voor iets groots

“We hebben de ouders hard nodig”, zegt Judith. Ze is enthousiast over de resultaten die Lisa in haar klas bereikt. “Onlangs presenteerde Lisa haar verhaal aan het VVE Leernetwerk. Dat is de plaats waar professionals uit de voorschoolse educatie en het onderwijs elkaar ontmoeten. De reacties daar waren heel positief. Ik ben ervan overtuigd dat haar ideeën ook op andere plaatsen een vervolg krijgen. Waarom dit zo goed is? Haar aanpak is eenvoudig, maar sterk. Iets kleins zorgt voor iets groots. Dát is de kracht.”


Lisa Heesterbeek (links) en Judith van der Kerk